Terug

Warmetruiendag: een dag zonder verwarming op De Rabot

Klas zilvermeeuw op De Rabot in Didam zit klaar voor een nieuwe dag. Juf Janny Tjalma kijkt om zich heen en ziet een heleboel warme, zachte truien. Dat is niet voor niks: het is warmetruiendag en op De Rabot staat de verwarming vandaag helemaal uit.

Warmetruiendag is de vrolijkste én grootste klimaatactie van Nederland. Door de verwarming een graadje lager te zetten, besparen we deze dag samen heel wat CO₂ uitstoot. De leerlingen op De Rabot weten hier al behoorlijk veel van. In het gesprek dat juf Janny met de klas heeft, komen er verschillende thema’s naar boven. Zo weten de leerlingen te vertellen over de opwarming van de aarde, het stijgen van de zeespiegel en over het uitsterven van diersoorten.

Hoe de verwarming thuis werkt, weten de meeste kinderen wel. Sommigen kunnen zelf de verwarming op hun kamer regelen, bij anderen regelt hun vader of moeder dat. Maar hoe werkt de verwarming op school eigenlijk? Voor sommige leerlingen valt het kleine apparaatje aan de muur van de klas nu pas op.

De verwarming staat vandaag uit op school. Juf Janny vraagt de leerlingen hoe ze het toch een beetje warm kunnen krijgen vandaag. Aan ideeën geen gebrek in deze klas: “300 dikke truien aantrekken” of “even op vakantie gaan en op het strand gaan liggen”. De juf weet nóg een manier, die veel makkelijker is: even lekker bewegen! Na een dansje is iedereen weer lekker warm en klaar om aan de slag te gaan.

Op vijf scholen van De Onderwijsspecialisten gaat de verwarming vandaag wat lager of zelfs helemaal uit. En dat is goed nieuws, want één van onze doelen is het terugbrengen van onze gebouwgebonden CO₂ uitstoot naar gemiddeld minder dan < 25 kg per m2 per jaar. Vandaag zetten we weer een mooie stap in de goede richting!

Lees meer verhalen over 'samen duurzamer'!