Aan de slag met een duurzame challenge op vso Mariëndael
Deze week gingen de leerlingen van vso Mariëndael tijdens het Praktijkgericht Programma aan de slag met opdrachten voor echte opdrachtgevers. Eén van de groepjes duikt deze week in duurzame mobiliteit. De opdrachtgever? De Onderwijsspecialisten zelf. Naast het onderzoeken hoeveel alle reisbewegingen van onze medewerkers uitstoten, bedenken de leerlingen ook een challenge. Binnen deze challenge gaan scholen van De Onderwijsspecialisten de strijd aan om zoveel mogelijk duurzaam te reizen.
Michelle Hieltjes, medewerker duurzaamheid: “Maandag hadden we de aftrap van deze praktijkopdracht en ik was echt positief verrast door wat de leerlingen allemaal hebben bedacht. Ik vind dit echt een mooi voorbeeld van hoe we leerlingen kunnen betrekken bij onze duurzaamheidsambities.”
Leerlingen Tijno en Milad richten zich op de data-kant van de opdracht. Dit doen ze samen met Sam Stuiver van Idoro, een bureau dat maatschappelijke organisaties ondersteunt bij het verbeteren van hun informatievoorziening en datastrategie. Milad: “We werken aan een challenge voor de week van het duurzaam vervoer. We zijn bezig met nadenken hoe we data gaan meten tijdens deze challenge. Sam gaat ons helpen met het maken van een dashboard.”
Het blijkt wel dat je aan heel wat dingen moet denken als je een challenge wilt organiseren. Welke informatie willen we verzamelen? Doen we dat via een online formulier of via een poster in de lerarenkamer? En hoe moet de puntentelling eruit zien? Want een school met meer medewerkers heeft natuurlijk meer uitstoot dan een kleinere school. De jongens hebben nog heel wat uit te denken.
Een andere deel van de groep werkt aan de communicatie rond de challenge: posters, e-mails en natuurlijk een idee voor een prijs en prijsuitreiking. Leerling Fieke barst in ieder geval al van de goede ideeën: “Als je twee keer duurzaam hebt gereisd, krijg je een gratis lunch. Er moet ook gratis deodorant en een omkleedruimte op school komen. En gratis poncho’s voor als het ineens regent en je toch op de fiets bent.”
Duurzame mobiliteit is één van de doelen van De Onderwijsspecialisten. Samen willen we de mobiliteitsgebonden CO2-uitstoot per fte met 10% reduceren ten opzichte van 2022. Deze challenge, bedacht en georganiseerd door leerlingen, levert daar een mooie bijdrage aan.